Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kobieta i Życie
Nr: 20
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1972
do kotletów dla 4 osób. Nawet jeśli przygotowujecie kotlety tylko dla dwóch osób dobrze jest zrobić ich więcej; są smaczne także na zimno do chleba na kolację, czy do kanapek na drugie śniadanie, włożone między dwa kawałki sałaty.
Składniki: 1/2 kg mięsa (pół na pół wołowe z wieprzowym lub cielęcina), 1 całe jajko, 1 mała namoczona bułka, 1 nieduża cebula (do wołowiny) lub łyżka usiekanej zielonej pietruszki (do cielęciny), płaska łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu; 3 - 4 łyżki tartej bułki do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.
Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę
do kotletów dla 4 osób. Nawet jeśli przygotowujecie kotlety tylko dla dwóch osób dobrze jest zrobić ich więcej; są smaczne także na zimno do chleba na kolację, czy do kanapek na drugie śniadanie, włożone między dwa kawałki sałaty.<br>Składniki: 1/2 kg mięsa (pół na pół wołowe z wieprzowym lub cielęcina), 1 całe jajko, 1 mała namoczona bułka, 1 nieduża cebula (do wołowiny) lub łyżka usiekanej zielonej pietruszki (do cielęciny), płaska łyżeczka soli, ćwierć łyżeczki mielonego pieprzu; 3 - 4 łyżki tartej bułki do obtaczania, 2 łyżki smalcu do smażenia.<br>Sposób wykonania: Do zmielonego mięsa dodać całe jajko, odciśniętą z wody bułkę
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego