Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub oziębiać lód niż wodę!
Powróćmy jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze
ciepło przekazane wodzie wzmaga parowanie i dlatego w czasie dużych mrozów, gdy woda zamarza, nad rzekami i zbiornikami wodnymi unoszą się tumany mgły. Gdy cząsteczki H2O przedostają się bezpośrednio z fazy stałej do gazowej, mówiąc prościej: gdy lód paruje (sublimuje), trzeba aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub oziębiać lód niż wodę!<br>Powróćmy jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego