Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 02.06 (31)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
i smażonym mięsem - a` la schabowy. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że jest smaczny, ale też wydaje się nam dość tani i łatwy w przygotowaniu, a kuchnia międzynarodowa - droga i skomplikowana. Owoce morza, trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca, których na co dzień nie jadamy. Ta sama zasada obowiązuje w innych krajach. Wszędzie najpopularniejsze dania są tanie i łatwe w przygotowaniu. A nasze wyliczenia pokazują, że cena domowego kotleta jest wyższa od flagowych dań kuchni orientalnej (np. kurczak z warzywami - 14 zł), włoskiej (np. spaghetti bolognese - 15 zł), a nawet od dania z
i smażonym mięsem - a` la schabowy. Dlaczego? Oczywiście dlatego, że jest smaczny, ale też wydaje się nam dość tani i łatwy w przygotowaniu, a kuchnia międzynarodowa - droga i skomplikowana. Owoce morza, trufle, ślimaki odstraszają swoimi cenami. Ale przecież tradycyjna polska kuchnia to bażanty, sarnina i pasztety z zająca, których na co dzień nie jadamy. Ta sama zasada obowiązuje w innych krajach. Wszędzie najpopularniejsze dania są tanie i łatwe w przygotowaniu. A nasze wyliczenia pokazują, że cena domowego kotleta jest wyższa od flagowych dań kuchni orientalnej (np. kurczak z warzywami - 14 zł), włoskiej (np. spaghetti bolognese - 15 zł), a nawet od dania z
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego