Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Dziennik Polski
Nr: 10/7
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 1998
półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. - Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że takich badań przy rutynowych kontrolach w zasadzie się nie wykonuje; robi się to jedynie wówczas, gdy placówka jest podejrzana o szerzenie zatrucia.
Bieżący stan czystości i porządku krakowskich sklepów i gastronomii kontrolowany jest przez inspektorów stacji sanitarno
półkach. Kontrolowana jest także higiena osobista personelu. Inspektorzy patrzą głównie na to, czy sprzedawca, kucharz i pomocnik mają czysty, biały płócienny fartuch oraz właściwie zabezpieczone włosy. &lt;q&gt;- Kontrolujemy także, czy pracownicy myją ręce po wyjściu z ubikacji. Nie musimy im wierzyć na słowo - możemy pobrać wymaz spod paznokci. Jeśli wykaże bakterie coli, znaczy to, że pracownik nie myje rąk&lt;/&gt; - mówi Zofia Ziernicka. Dodaje jednak, że takich badań przy rutynowych kontrolach w zasadzie się nie wykonuje; robi się to jedynie wówczas, gdy placówka jest podejrzana o szerzenie zatrucia.<br>Bieżący stan czystości i porządku krakowskich sklepów i gastronomii kontrolowany jest przez inspektorów stacji sanitarno
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego