grubości kciuka i kroić na ukośne kluski - kopytka. Kluski gotować partiami we wrzącej, posolonej wodzie do chwili, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem polać stopionym masłem.<br><br><tit1>BANANY ZAPIEKANE</tit1><br>4 banany (50 dag), 1 cytryna, 1 pomarańcza (15 dag), 1 grejpfrut (20 dag), 6 łyżek cukru, po 1 łyżeczce cynamonu i cukru waniliowego, 5 łyżek rumu; do wysmarowania brytfanny: 1 łyżka masła<br>Cytrynę, pomarańczę i grejpfrut umyć, osuszyć, wycisnąć z nich sok i wymieszać z cukrem, cynamonem oraz cukrem waniliowym. Brytfannę wysmarować masłem. Banany umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół (razem ze skórką) i ułożyć w brytfannie skórką do dołu. Polać sosem cytrusowym