białym pieczywem. (4-5 porcji)<br><br><tit>JABŁKA ZE SMAŻONĄ KIEŁBASĄ</><br><br>5 jabłek (50 dag), 50 dag kiełbasy podwawelskiej lub zwyczajnej, 6 łyżek rodzynek, 4 łyżki białego wytrawnego wina, 3 łyżki cukru, 3 łyżki margaryny, 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny, szczypta soli<br>Jabłka opłukać, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Posypać cukrem i lekko posolić, dodać rodzynki, skórkę z cytryny, wino oraz 2 łyżki wody. Dusić 15 min na małym ogniu. Kiełbasę podzielić na 4 porcje, zrumienić ze wszystkich stron na margarynie i położyć na jabłkach. Razem dusić około 2 min.<br>Podawać z kopytkami.<br>(4 porcje