Masło utrzeć, dodać bułkę, wątróbkę i natkę. Wbić jajka, wymieszać, doprawić solą, cukrem i majerankiem.<br>W brytfance ułożyć tuszkę, obłożyć obranymi ziemniakami, skropić olejem i wstawić do piekarnika. Po 35 minutach włożyć do brytfanki nadziane jabłkami i piec, ż mięso i ziemniaki dęb miękkie i zrumienione. Podawać z sałatką z czerwonej kapusty.<br>Świąteczna rolada<br><gap><br>600 g polędwicy wolowej, 600 g piersi z indyka, 2 łyżki drobiowego pasztetu (z puszki), sól, pieprz, 1-2 gałązki rozmarynu lub łyżeczka rozmarynu suszonego, 2 łyżki masła, 2-3 cebule, marchewka, 150 g pieczarek, 1/2 szklanki rosołu (z kostki), szklanka wytrawnego białego wina<br>Polędwicę umyć, osuszyć