i wykwintny zarazem sos śmietanowy, cieszący się sławą nie tylko we Włoszech, wziął nazwę od imienia swego twórcy - właściciel rzymskiej restauracji, który serwował go zawsze z <name type="prod">fettucine</>. Potrawę tę wyjątkowo miesza się dopiero na stole, tuż przed nałożeniem n talerze, ponieważ sos Alfredo bardzo szybko tężeje.<br><gap> <br>Spaghetti alla putanesca<br>40 dag spaghetti, półtorej szklanki pulpy pomidorowej, 6 dag kaparów, 10 dag czarnych oliwek, 4 wymoczone sardele (anchois), łyżka oregano, 2 strączki peperoncino, 6 łyżek oliwy, sól<br>MOŻNA TAKŻE UŻYĆ:<br><name type="prod">penne</><br>Na dużej głębokiej patelni lub w szerokim rondlu podsmażyć na oliwie obrany czosnek i papryczki, dodać drobno pokrojone sardele, wymoczone kapary