Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
dodaje się mleko wapienne. Proces defekacji mokrej polega na strącaniu wapniowych soli kwasów szczawiowego, cytrynowego, fosforowego i innych. Wodorotlenek wapnia rozkłada również niektóre związki azotowe i inne związki organiczne. Nadmiar wapnia jest usuwany w procesie saturacji za pomocą ditlenku węgla. Saturacja i defekacja pozwalają usunąć zanieczyszczenia soku w postaci błota defekacyjnego (węglan wapnia, cząstki zawiesiny miazgi buraczanej, duża ilość rozpuszczonych związków organicznych, w tym cukrów). Błoto jest spłukiwane do bezodpływowych osadników ziemnych. Oczyszczony sok jest kierowany do zatężania, odbarwiania i krystalizacji (produkty: cukier krystaliczny, produkt uboczny: melasa).
Ilość wody wykorzystywanej w spławiakach stanowi około 600% masy buraków, w płuczkach - 100% , w
dodaje się mleko wapienne. Proces defekacji mokrej polega na strącaniu wapniowych soli kwasów szczawiowego, cytrynowego, fosforowego i innych. Wodorotlenek wapnia rozkłada również niektóre związki azotowe i inne związki organiczne. Nadmiar wapnia jest usuwany w procesie saturacji za pomocą ditlenku węgla. Saturacja i defekacja pozwalają usunąć zanieczyszczenia soku w postaci błota defekacyjnego (węglan wapnia, cząstki zawiesiny miazgi buraczanej, duża ilość rozpuszczonych związków organicznych, w tym cukrów). Błoto jest spłukiwane do bezodpływowych osadników ziemnych. Oczyszczony sok jest kierowany do zatężania, odbarwiania i krystalizacji (produkty: cukier krystaliczny, produkt uboczny: melasa).<br>Ilość wody wykorzystywanej w spławiakach stanowi około 600% masy buraków, w płuczkach - 100% , w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego