Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
zjedzonego mula służy jako szczypki do wyjmowania z muszli mięsa kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.
* Do małży najlepiej pasuje wytrawny szampan albo białe wina wytrawne (np. francuskie: graves i chablis, niemieckie: badeńskie i mozelskie).
* Małże są niskokaloryczne. Zawierają niewiele tłuszczu. Dostarczają organizmowi białka, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, jodu oraz sodu (więcej sodu jest w małżach konserwowych). Ostrygi i mule zawierają witaminę A i PP
zjedzonego mula służy jako szczypki do wyjmowania z muszli mięsa kolejnych muli. Można posłużyć się widelcem, przytrzymując muszle ręką. Sos wyjada się łyżką. Trzeba również podać miseczkę z ciepłą wodą do opłukania palców. Do ostryg świeżych i na ciepło podaje się specjalny widelczyk, a jeśli go się nie ma - widelec deserowy.<br>* Do małży najlepiej pasuje wytrawny szampan albo białe wina wytrawne (np. francuskie: graves i chablis, niemieckie: badeńskie i mozelskie).<br>* Małże są niskokaloryczne. Zawierają niewiele tłuszczu. Dostarczają organizmowi białka, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, jodu oraz sodu (więcej sodu jest w małżach konserwowych). Ostrygi i mule zawierają witaminę A i PP
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego