na dużym ogniu aż się zarumienią. Listki sałaty starannie wypłukać, osączyć i osuszyć w czystej ściereczce, porozdzielać na kawałki, , przełożyć do natartej ząbkiem czosnku głębokiej salaterki, wlać 8 łyżek oliwy, dokładnie wymieszać. Jajko włożyć do wrzątku, gotować przez minutę, rozbić nad sałatą, wlać sok z cytryny, dodać sardelę lub śledzia, doprawić pieprzem i utartym serem, starannie wymieszać. Wsypać grzanki, jeszcze raz zamieszać. Podawać na stół od razu.<br><tit>SAŁATKA "DOLOMITY"</><br><hi rend="italic">25 dag gotowanego mięsa (cielęciny lub kurczaka), niepełna szklanka ryżu, cebula, 4-5 łyżek oliwy, 2-3 szklanki mąki, 1/3 szklanki białego wytrawnego wina, pomidor, strąk żółtej papryki konserwowej, 2 konserwowe