Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie barwioną. Dla uzyskania ciekawego koloru i aromatu często stosuje się w produkcji herbat środki chemiczne. W upalne lato dopuszcza się również picie soków owocowych.
Ponadto należy zaznaczyć, że zgodnie z zasadą równowagi powinno się mało pić. Wynika to stąd, że woda zawarta w potrawach makrobiotycznych, przede wszystkim w gotowanych kaszach i nasionach roślin strączkowych, zaspokaja nasze zapotrzebowanie.
Ilość napojów, przy prawidłowym odżywianiu makrobiotycznym, na ogół nie powinna przekraczać 0,5
mineralnej, herbaty zielonej i herbaty trzyletniej. Natomiast tylko okazjonalnie dopuszcza się do spożycia napoje alkoholowe, oranżady, czekoladę, coca-colę i kawę. Nie powinno się jednak pić herbaty barwionej. Chodzi o herbatę sztucznie barwioną. Dla uzyskania ciekawego koloru i aromatu często stosuje się w produkcji herbat środki chemiczne. W upalne lato dopuszcza się również picie soków owocowych.<br>Ponadto należy zaznaczyć, że zgodnie z zasadą równowagi powinno się mało pić. Wynika to stąd, że woda zawarta w potrawach makrobiotycznych, przede wszystkim w gotowanych kaszach i nasionach roślin strączkowych, zaspokaja nasze zapotrzebowanie.<br>Ilość napojów, przy prawidłowym odżywianiu makrobiotycznym, na ogół nie powinna przekraczać 0,5
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego