Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.
Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do odpowiednich zbóż.
Kupując warzywa (dotyczy to również owoców) pamiętajmy, że warzywa drobne są bardziej jang i są bardziej polecane niż duże i dorodne.
W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:
- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać, że nie powinny być
bardzo dobrze nadają się do równoważenia posiłków.<br>Komponując posiłki, pamiętać należy, że w porównaniu do zbóż w warzywach przeważają tendencje jin, dlatego starajmy się dobierać odpowiednie warzywa do odpowiednich zbóż.<br>Kupując warzywa (dotyczy to również owoców) pamiętajmy, że warzywa drobne są bardziej jang i są bardziej polecane niż duże i dorodne.<br>W tym miejscu powinniśmy wiedzieć, że:<br>- ponieważ bakłażany, pomidory i ziemniaki są skrajnie jin, należy ich unikać, co jednak nie oznacza (jak często się uważa), że makrobiotyka zakazuje ich spożywania. A więc od czasu do czasu w niedużych ilościach możemy warzywa te spożywać. Należy jednak pamiętać, że nie powinny być
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego