rozmieszczone na języku, a nadto: w śluzówce jamy ustnej, na przedniej<br>i tylnej powierzchni nagłośni, na tylnej ścianie gardła, na przednich<br>łukach podniebienia i na podniebieniu miękkim. Komórki smakowe znajdują<br>się w kubkach smakowych, tworzących wgłębienie między brodawkami<br>smakowymi. Bodźcami pobudzającymi te komórki są cząsteczki substancji<br>pokarmowych, które ze śliną dostają się do kubków smakowych.<br> Dzięki smakowi odbiera człowiek cztery grupy wrażeń zróżnicowanych<br>jakościowo: słodycz, gorzkość, kwaśność i słoność. Brak tu jednak<br>wyczerpującej klasyfikacji. Wyróżnia się np. właściwość taką jak "smak<br>ostry", czyli smak o silnym natężeniu, oraz "cierpkość", czyli smak<br>ostry kwaśno-gorzki.<br><br> Proces kompensacji smakowej polega na tłumieniu jednych wrażeń