5 kg dowolnej wątroby,<br>2 jajka,<br>3 łyżki stołowe mąki pszennej,<br>0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,<br>1/4 szklanki mleka,<br>sól,<br>czarny mielony pieprz,<br>2 cebule,<br>2 średnie marchewki,<br>majonez,<br>zielenina,<br>50 g oleju<br>Surową, oczyszczoną z błon i dokładnie umytą wątrobę przepuść przez maszynkę do mięsa,, używając sitka z drobnymi oczkami. Do zmielonej wątroby wbij dwa jajka, dodaj mąkę i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj taką ilość mleka, by masa miała konsystencję ciasta naleśnikowego. Dopraw sól i pieprzem.<br>Na płaskiej patelni do naleśników rozgrzej olej i z masy wątróbkowej usmaż niezbyt cienkie naleśniki.<br>Obierz umyte marchewki i cebule