Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.
Powierzchnia ogólna
dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli koniak. A cały ten niewielki w końcu region dzieli się na siedem podstawowych crus (rodzajów winnych trunków). Są to: Borderles, Fins Bois, Bon Bois, Bois Ordinaire, Bois Commen, oraz dwa główne o nazwach nieco zaskakujących przy koniaku, bo Grand Champagne i Petite Champagne. Porządku produkcji pilnuje specjalny urząd (Bureau National Interprofessionel du Cognac) z wyjątkowo skrupulatnym nadzorem.<br> Powierzchnia ogólna
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego