Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
stanowią nieocenione źródło wapnia, witaminy B i soli mineralnych.
Znakomitymi napojami na lato są kwas jabłkowy i kwas z kiszonych buraków z dodatkiem posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku. Dobrze gaszą pragnienie słabe herbaty, herbatki ziołowe i owocowe, napary mięty i słabe roztwory wodne soli kuchennej. Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:
- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można
stanowią nieocenione źródło wapnia, witaminy B i soli mineralnych.<br>Znakomitymi napojami na lato są kwas jabłkowy i kwas z kiszonych buraków z dodatkiem posiekanej natki pietruszki albo szczypiorku. Dobrze gaszą pragnienie słabe herbaty, herbatki ziołowe i owocowe, napary mięty i słabe roztwory wodne soli kuchennej. Nie wolno pić naparów z dziurawca, ponieważ zawiera on substancję zwiększającą pochłanianie promieni słonecznych (hiperynę), co u osób przebywających na słońcu może wywołać poparzenia i stałe przebarwienia skóry. Zanim sporządzimy napar, sprawdźmy na opakowaniu, czy w mieszance ziołowej nie ma dziurawca. Specjaliści od żywienia radzą, aby w upały nie pić:<br>- gazowanych napojów słodzonych, ponieważ nie można
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego