Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
kuleczki. Uważają przy tym, żeby ziarna się nie posklejały i miały jednakową wielkość. Sporządzony "grysik" suszą na słońcu.
Kaszę tradycyjnie gotuje się w garnku do gotowania na parze (couscoussier), zrobionym z nieglazurowanej gliny, miedzi albo aluminium. Garnek składa się z dwóch części: wewnętrznej i zewnętrznej. Część wewnętrzną stanowi pojemnik z dziurkowanym dnem i szczelną pokrywką. Couscoussier można zastąpić zwykłym garnkiem z dopasowanym cedzakiem albo sitem.
Zgodnie z tradycyjną recepturą trzeba kaszę zalać wodą i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Następnie odlać nadmiar wody, rozdrobnić widelcem grudki, włożyć kaszę do couscoussiera i gotować na parze 15 minut. Potem przełożyć kuskus do
kuleczki. Uważają przy tym, żeby ziarna się nie posklejały i miały jednakową wielkość. Sporządzony "grysik" suszą na słońcu.<br>Kaszę tradycyjnie gotuje się w garnku do gotowania na parze (couscoussier), zrobionym z nieglazurowanej gliny, miedzi albo aluminium. Garnek składa się z dwóch części: wewnętrznej i zewnętrznej. Część wewnętrzną stanowi pojemnik z dziurkowanym dnem i szczelną pokrywką. Couscoussier można zastąpić zwykłym garnkiem z dopasowanym cedzakiem albo sitem.<br>Zgodnie z tradycyjną recepturą trzeba kaszę zalać wodą i odstawić na 15 minut, aby spęczniała. Następnie odlać nadmiar wody, rozdrobnić widelcem grudki, włożyć kaszę do couscoussiera i gotować na parze 15 minut. Potem przełożyć kuskus do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego