Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
otwarte solniczki, przeważnie antyczne, z małymi łyżeczkami. W wypadku solniczek zamkniętych należy sprawdzić, czy sól nie skamieniała (zapobiega temu kilka ziaren ryżu). Z otwartych solniczek nie nabiera się soli końcem noża, a tym bardziej palcami. Nie stawia się na stole popielniczek. Na papierosa najlepiej przejść do drugiego pokoju, tam, gdzie ewentualnie będzie podany deser. W innym wypadku popielniczki stawia się nie wcześniej niż po deserze. Wtedy kawa podawana jest przy stole.
Szkło podaje się różne. Tradycyjnie z jednego serwisu, lecz ostatnio modne stały się różne warianty kolorów i rodzajów, trzeba tylko pamiętać o dobrym smaku i estetycznym wyglądzie.
Tyle jest elementów
otwarte solniczki, przeważnie antyczne, z małymi łyżeczkami. W wypadku solniczek zamkniętych należy sprawdzić, czy sól nie skamieniała (zapobiega temu kilka ziaren ryżu). Z otwartych solniczek nie nabiera się soli końcem noża, a tym bardziej palcami. Nie stawia się na stole popielniczek. Na papierosa najlepiej przejść do drugiego pokoju, tam, gdzie ewentualnie będzie podany deser. W innym wypadku popielniczki stawia się nie wcześniej niż po deserze. Wtedy kawa podawana jest przy stole.<br>Szkło podaje się różne. Tradycyjnie z jednego serwisu, lecz ostatnio modne stały się różne warianty kolorów i rodzajów, trzeba tylko pamiętać o dobrym smaku i estetycznym wyglądzie.<br>Tyle jest elementów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego