Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Teraz zdrowie
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
jednym jajkiem, dodaj oliwę, łyżeczkę cukru, czosnek, cebulę i zioła. Masa serowa powinna być gładka i puszysta.
Nagrzej piekarnik do 220oC i wyłóż go papierem d pieczenia.
Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj.
Z placków wycinaj kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy nakładaj łyżeczkę farszu, po czym zlepiaj rogi kwadratu do środka tak, by otrzymać kopertkę.
Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz około kwadrans, aż osiągną zloty kolor. Najlepsze są lekko ciepłe, podane ze świeżymi pomidorami i ogórkiem.
Wielkanocny indyk
Składniki:
2 piersi z indyka, 2 łyżki masła, łyżki mąki, 3 czubate łyżki rodzynek, 2
jednym jajkiem, dodaj oliwę, łyżeczkę cukru, czosnek, cebulę i zioła. Masa serowa powinna być gładka i puszysta.<br>Nagrzej piekarnik do 220oC i wyłóż go papierem d pieczenia.<br>Gotowe, wyrośnięte ciasto podziel na kilka części i cienko rozwałkuj.<br>Z placków wycinaj kwadraciki o boku około 10 cm. Na każdy nakładaj łyżeczkę farszu, po czym zlepiaj rogi kwadratu do środka tak, by otrzymać kopertkę.<br>Bułeczki posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz około kwadrans, aż osiągną zloty kolor. Najlepsze są lekko ciepłe, podane ze świeżymi pomidorami i ogórkiem.<br>&lt;tit&gt;Wielkanocny indyk&lt;/&gt;<br>Składniki:<br>2 piersi z indyka, 2 łyżki masła, łyżki mąki, 3 czubate łyżki rodzynek, 2
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego