Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Morze
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1961
z dziedziny hotelarstwa, jak np. urządzenia i maszyny hotelowe, rachunkowość materiałowa itd., ekonomia polityczna, wiadomości; z prawa morskiego, język angielski, technika żywienia.
W tym ostatnim przedmiocie jeszcze raz błysnąłem znajomością tematu, chociaż nie wiem czy pan inżynier odpowiednio to ocenił. Mianowicie wyciągnąłem pytanie, zdawałoby się proste. Pierwsze: cechy klarowania się galaret, drugie - obróbka termiczna drobiu i trzecie - rodzaje ziemniaków i sposoby przechowywania ich na statku.
Rozpocząłem od pierwszego. Ponieważ nie bardzo byłem pewien, czy znam prawidłową odpowiedź, wyliczyłem rodzaje galaret, z czego i jak się robi, jak się je ozdabia itp. rzeczy. Pan inżynier słuchał skupiony, a ja widziałem w jego
z dziedziny hotelarstwa, jak np. urządzenia i maszyny hotelowe, rachunkowość materiałowa itd., ekonomia polityczna, wiadomości; z prawa morskiego, język angielski, technika żywienia. <br>W tym ostatnim przedmiocie jeszcze raz błysnąłem znajomością tematu, chociaż nie wiem czy pan inżynier odpowiednio to ocenił. Mianowicie wyciągnąłem pytanie, zdawałoby się proste. Pierwsze: cechy klarowania się galaret, drugie - obróbka termiczna drobiu i trzecie - rodzaje ziemniaków i sposoby przechowywania ich na statku. <br>Rozpocząłem od pierwszego. Ponieważ nie bardzo byłem pewien, czy znam prawidłową odpowiedź, wyliczyłem rodzaje galaret, z czego i jak się robi, jak się je ozdabia itp. rzeczy. Pan inżynier słuchał skupiony, a ja widziałem w jego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego