Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kwietnik
Nr: 7
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
przeważnie w niezbyt gęstych lasach i zaroślach, gdzie jest dużo światła. Oba gatunki mają liście powcinane, a pędy pokryte ostrymi cierniami, długości od 1 do 2,5 cm. Białe kwiaty wydzielają dość intensywny, choć niezbyt przyjemny zapach, który zwabia wiele owadów. Małe ciemnoczerwone owoce dojrzewają w sierpniu i pozostają na gałązkach aż do mrozów. Są przysmakiem nie tylko ptaków i małych gryzoni; od dawna robi się z nich marmolady, dżemy i syropy, a także wina. Owoce głogu stanowią również surowiec zielarski, stosowany przy chorobach serca, miażdżycy, gośćcu, nadciśnieniu i alergiach. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się też kwiaty głogu.
Dzikie głogi widujemy
przeważnie w niezbyt gęstych lasach i zaroślach, gdzie jest dużo światła. Oba gatunki mają liście powcinane, a pędy pokryte ostrymi cierniami, długości od 1 do 2,5 cm. Białe kwiaty wydzielają dość intensywny, choć niezbyt przyjemny zapach, który zwabia wiele owadów. Małe ciemnoczerwone owoce dojrzewają w sierpniu i pozostają na gałązkach aż do mrozów. Są przysmakiem nie tylko ptaków i małych gryzoni; od dawna robi się z nich marmolady, dżemy i syropy, a także wina. Owoce głogu stanowią również surowiec zielarski, stosowany przy chorobach serca, miażdżycy, gośćcu, nadciśnieniu i alergiach. W przemyśle farmaceutycznym wykorzystuje się też kwiaty głogu.<br>Dzikie głogi widujemy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego