warunkach obniża się 10-krotnie (!) a nawet więcej. Dlatego nie podkarmiamy takich roślin przez 3, 4 a nawet 6 miesięcy. Należy im dać czas na zużycie swoich zapasów. <br><tit1>Jak i kiedy podkarmiamy rośliny?</tit1> <br>Roślinami nie znoszącymi silnego zasolenia są: adiantum (<foreign>Adiantum sp.</foreign>), anturium ogrodowe (<foreign>Anthurium hortulanum</foreign>), szparag pierzasty (<foreign>Asparagus setaceus</foreign>), gardenia (<foreign>Gardenia sp.</foreign>), kamelia (<foreign>Camelia sp.</foreign>), różanecznik (<foreign>Rhododendron sp.</foreign>), pierwiosnek (<foreign>Primula sp.</foreign>), frizea oraz storczykowate (<hi>Orchidaceae</hi>). Do roślin średnio wrażliwych należą: echmea (<hi>Aechmea sp.</hi>), anturium uprawne (<foreign>Anthurium cultorum</foreign>), cyklamen (<hi>Cyclamen sp.</hi>), gerbera oraz róże. Gatunkami dobrze rosnącymi przy wysokiej koncentracji roztworu glebowego są: szparag Sprengera (<foreign>Asparagus densiflorus</foreign>), złocień (<hi>Chrysanthemum</hi>), goździk (<hi>Dianthus