Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 13 / 14
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
jajek z 1/2 litra śmietany i wlać do mleka. Powstały serek odcedzić na sicie. 1 kostkę masła rozetrzeć ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce sera, olejek pomarańczowy i bakalie. Paschę wyłożyć na pokruszone biszkopty, a na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę.

*



Bronisława Szostak - Groń

Baba drożdżowa

W półlitrowym garnuszku rozpuścić 1/2 kostki drożdży w lekko podgrzanym mleku, zmieszanym z 1/2 łyżeczki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. 1/2 litra ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 kg mąki, 4 jaja, cukier waniliowy, ciut olejku waniliowego, zagnieść z rozczynem na ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone 1/2 kostki margaryny
jajek z 1/2 litra śmietany i wlać do mleka. Powstały serek odcedzić na sicie. 1 kostkę masła rozetrzeć ze szklanką cukru pudru, dodając po łyżce sera, olejek pomarańczowy i bakalie. Paschę wyłożyć na pokruszone biszkopty, a na wierzch wylać lekko stężałą galaretkę.&lt;/&gt;<br><br>*<br><br>&lt;div1&gt;<br><br>&lt;au&gt;Bronisława Szostak - Groń&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Baba drożdżowa&lt;/&gt;<br><br>W półlitrowym garnuszku rozpuścić 1/2 kostki drożdży w lekko podgrzanym mleku, zmieszanym z 1/2 łyżeczki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. 1/2 litra ciepłego mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 kg mąki, 4 jaja, cukier waniliowy, ciut olejku waniliowego, zagnieść z rozczynem na ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone 1/2 kostki margaryny
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego