Lekkie dania czyli przystawki</><br><tit>Zimne:</><br><br><tit>Wędzony pstrąg z sosem wiśniowym</><br><br>2 wędzone pstrągi (50 dag); do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny, kilka liści sałaty i gałązek koperku<br>SOS<br>10 dag wiśni bez pestek (mrożonych lub pasteryzowanych), 3 łyżki majonezu, 4 łyżki wiśniaku, 10 dag kwaśnej, gęstej śmietany 22-procentowej, cukier, sól, biały pieprz<br>Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić