Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Lubię gotować
Nr: 6
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
Lekkie dania czyli przystawki
Zimne:

Wędzony pstrąg z sosem wiśniowym

2 wędzone pstrągi (50 dag); do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny, kilka liści sałaty i gałązek koperku
SOS
10 dag wiśni bez pestek (mrożonych lub pasteryzowanych), 3 łyżki majonezu, 4 łyżki wiśniaku, 10 dag kwaśnej, gęstej śmietany 22-procentowej, cukier, sól, biały pieprz
Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić
Lekkie dania czyli przystawki&lt;/&gt;<br>&lt;tit&gt;Zimne:&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Wędzony pstrąg z sosem wiśniowym&lt;/&gt;<br><br>2 wędzone pstrągi (50 dag); do przybrania: kilka całych wiśni lub plasterków cytryny, kilka liści sałaty i gałązek koperku<br>SOS<br>10 dag wiśni bez pestek (mrożonych lub pasteryzowanych), 3 łyżki majonezu, 4 łyżki wiśniaku, 10 dag kwaśnej, gęstej śmietany 22-procentowej, cukier, sól, biały pieprz<br>Przygotować sos: wiśnie rozmrozić i pokroić. Śmietanę ubić. Majonez rozprowadzić alkoholem i 2łyżkami soku z wiśni, dodać owoce i śmietanę. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos powinien być pikantny. Z pstrągów zdjąć skórę. Podzielić ryby na filety, oddzielając mięso od kręgosłupa, i oczyścić
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego