Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
muszli. Właściwie przechowywane małże powinny zachować świeżość dwa-trzy dni.
* Małże w konserwach przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu, zgodnie z zaznaczonym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu 24 godzin.
* Żywych małży nie powinno się wkładać do zamrażalnika, ponieważ w niskiej temperaturze giną.
* Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.
* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją
muszli. Właściwie przechowywane małże powinny zachować świeżość dwa-trzy dni.<br>* Małże w konserwach przechowuje się w chłodnym i ciemnym miejscu, zgodnie z zaznaczonym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu trzeba je zjeść w ciągu 24 godzin.<br>* Żywych małży nie powinno się wkładać do zamrażalnika, ponieważ w niskiej temperaturze giną.<br>* Mięso świeżych małży można zamrozić. Najpierw trzeba poddać je wstępnej obróbce cieplnej, potem włożyć do pojemnika albo do torebki foliowej i szczelnie zamknąć. Po rozmrożeniu dodaje się je do potraw pod koniec gotowania. Rozmrożonych małży nie wolno powtórnie zamrażać.<br>* Małży nie powinno się poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, bo stwardnieją
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego