Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 29
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
klientom jadło, które z regionalizmem ma tyle wspólnego, co Zagłoba z Niderlandami. Ale po kolei.
Zszedłszy na dół, do sal konsumpcyjnych, głodny klient przemierzyć musi parę wiorst drogi, aby wreszcie zająć miejsce przy stoliku. Ze względu na mnogość pomieszczeń w "Piwnicy Regionalnej", pierwszym warunkiem powrotu na powierzchnię jest uwiązanie przy głównym wejściu kłębka nitki, którą konsekwentnie rozwijamy do momentu zajęcia miejsca w wybranym zakamarku podziemi. W piwnicy panują iście piekielne ciemności, więc aby zaznajomić się choćby pobieżnie z jadłospisem, wyjmujemy uprzednio schowaną do kieszeni latarkę i świecąc na pisane drobnym maczkiem menu, z trudem czytamy: specjalność zakładu - oscypek smażony - 5 zł
klientom jadło, które z regionalizmem ma tyle wspólnego, co Zagłoba z Niderlandami. Ale po kolei.<br>Zszedłszy na dół, do sal konsumpcyjnych, głodny klient przemierzyć musi parę wiorst drogi, aby wreszcie zająć miejsce przy stoliku. Ze względu na mnogość pomieszczeń w "Piwnicy Regionalnej", pierwszym warunkiem powrotu na powierzchnię jest uwiązanie przy głównym wejściu kłębka nitki, którą konsekwentnie rozwijamy do momentu zajęcia miejsca w wybranym zakamarku podziemi. W piwnicy panują iście piekielne ciemności, więc aby zaznajomić się choćby pobieżnie z jadłospisem, wyjmujemy uprzednio schowaną do kieszeni latarkę i świecąc na pisane drobnym maczkiem menu, z trudem czytamy: specjalność zakładu - oscypek smażony - 5 zł
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego