Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
rola białka zwierzęcego jest przeceniana, podobnie jak nie docenia się roli białka roślinnego w żywieniu człowieka. Zboża, które są podstawowym produktem spożywczym w makrobiotyce, zawierają dość dużo białka, bo w granicach od 10 do 17%. Jednak bardziej zasobne w białko są ziarna roślin strączkowych. I tak fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika
rola białka zwierzęcego jest przeceniana, podobnie jak nie docenia się roli białka roślinnego w żywieniu człowieka. Zboża, które są podstawowym produktem spożywczym w makrobiotyce, zawierają dość dużo białka, bo w granicach od 10 do 17%. Jednak bardziej zasobne w białko są ziarna roślin strączkowych. I tak fasola zawiera 21,5%, groch - 24,5% i nieco więcej soczewica. Najwięcej białka, bo aż 35%, zwiera jednak soja. Warto również dodać, że białko soi posiada stosunkowo wysoką wartość biologiczną, zbliżoną do białka mięsa. Wreszcie na zakończenie wypada przypomnieć, że pewne ilości białka znajdują się również w warzywach, owocach, orzechach, migdałach, pestkach dyni i słonecznika
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego