Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
uzupełnić łącząc rośliny strączkowe z innymi paszami, np. zbożami czy rzepakiem. Jak wykazała Pastuszewska [1985], białko bobiku i grochu stanowi dobre uzupełnienie białka ziarna zbóż w żywieniu zwierząt nieprzeżuwających. Łącząc bobik z jęczmieniem wykazała wzrost wartości biologicznej białka z 49,5-75,7%. W żywieniu świń dawki zawierające bobik lub groch w połączeniu z ziarnem zbóż na ogół pokrywają zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.
Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion
uzupełnić łącząc rośliny strączkowe z innymi paszami, np. zbożami czy rzepakiem. Jak wykazała Pastuszewska [1985], białko bobiku i grochu stanowi dobre uzupełnienie białka ziarna zbóż w żywieniu zwierząt nieprzeżuwających. Łącząc bobik z jęczmieniem wykazała wzrost wartości biologicznej białka z 49,5-75,7%. W żywieniu świń dawki zawierające bobik lub groch w połączeniu z ziarnem zbóż na ogół pokrywają zapotrzebowanie na lizynę, natomiast zawierające łubin mogą być niedoborowe w ten aminokwas.<br>Spośród uprawianych w kraju roślin strączkowych grubonasiennych, bobik - chociaż ustępuje łubinom pod względem zawartości białka ogólnego - to jednak z jednostki powierzchni daje znacznie większe ilości białka dzięki wyższemu plonowi nasion
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego