Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
strawność białka. Obecność tych związków nie ma zbyt dużego znaczenia, np. w przypadku bobiku, ponieważ jest ich w nim mało.
Valdebouze i in. [1980], Blahovec [1991] wykazali, że jeśli przyjmie się za 100 zawartość inhibitorów trypsyny w nasionach soi, to w bobiku jest ich tylko od 5-8%, a w grochu 13-20%. W nasionach łubinu żółtego nie stwierdzono aktywności antytrypsynowej .
Nasiona wielu roślin strączkowych zawierają substancje o charakterze antyżywieniowym, tzw. lektyny. Są to białka pochodzenia nieimmunologicznego, które wiążą cukry lub glikoproteiny, powodując aglutynację erytrocytów. Najwięcej lektyn występuje w soi i różnych gatunkach fasoli. W białku fasoli może znajdować się około
strawność białka. Obecność tych związków nie ma zbyt dużego znaczenia, np. w przypadku bobiku, ponieważ jest ich w nim mało.<br>Valdebouze i in. [1980], Blahovec [1991] wykazali, że jeśli przyjmie się za 100 zawartość inhibitorów trypsyny w nasionach soi, to w bobiku jest ich tylko od 5-8%, a w grochu 13-20%. W nasionach łubinu żółtego nie stwierdzono aktywności antytrypsynowej &lt;gap&gt;.<br>Nasiona wielu roślin strączkowych zawierają substancje o charakterze antyżywieniowym, tzw. lektyny. Są to białka pochodzenia nieimmunologicznego, które wiążą cukry lub glikoproteiny, powodując aglutynację erytrocytów. Najwięcej lektyn występuje w soi i różnych gatunkach fasoli. W białku fasoli może znajdować się około
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego