Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
pojęciem toksyn należy rozumieć nie tylko trucizny, które przedostają się do organizmu człowieka z powietrza i pożywienia. Według makrobiotyki należą do nich również te produkty przemiany materii, które w wyniku zaburzonej równowagi fizjologicznej i biochemicznej nie mogą być wydalone z organizmu drogą naturalną poprzez nerki lub jelito grube, lecz są gromadzone w tkankach i w narządach wewnętrznych organizmu - jako zbędne dla niego złogi. W ten sposób makrobiotyka interpretuje także powstawanie takich objawów chorobowych, jak otyłość, kamica woreczka żółciowego, kamica nerkowa lub miażdżyca naczyń krwionośnych i inne. Ciekawie brzmi również makrobiotyczna interpretacja powstawania chorób skóry. Uważa się, że większość chorób skóry określanych
pojęciem toksyn należy rozumieć nie tylko trucizny, które przedostają się do organizmu człowieka z powietrza i pożywienia. Według makrobiotyki należą do nich również te produkty przemiany materii, które w wyniku zaburzonej równowagi fizjologicznej i biochemicznej nie mogą być wydalone z organizmu drogą naturalną poprzez nerki lub jelito grube, lecz są gromadzone w tkankach i w narządach wewnętrznych organizmu - jako zbędne dla niego złogi. W ten sposób makrobiotyka interpretuje także powstawanie takich objawów chorobowych, jak otyłość, kamica woreczka żółciowego, kamica nerkowa lub miażdżyca naczyń krwionośnych i inne. Ciekawie brzmi również makrobiotyczna interpretacja powstawania chorób skóry. Uważa się, że większość chorób skóry określanych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego