łyżki soku z cytryny, 3 łyżki oleju pozostałego po osączeniu muli, kilka gałązek koperku, sól, pieprz<br>Małże osączyć z oleju i pokroić w paski. Jabłko i paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.<br>Małże wymieszać z ryżem, jabłkiem, cebulą, papryką, groszkiem i koperkiem.<br>Przygotować sos: połączyć sok z cytryny, olej osączony z małży, 3 łyżki zimnej przegotowanej wody oraz pieprz i sól.<br>Sałatkę polać sosem i wymieszać. Wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem przybrać gałązkami koperku.<br>Podawać z pieczywem.<br>(4 porcje) <au>T.M</au><br><br><tit1>Owoce morza z ryżem</tit1><br>1 puszka