Typ tekstu: Książka
Autor: Bartkiewicz Bronisław
Tytuł: Oczyszczanie ścieków przemysłowych
Rok: 2002
ogólnej ilości wody. Pozostałe trzy czwarte zużycia wody to ścieki umownie czyste, ujmowane w obieg [74].
Jednostkowe zużycie wody i ilości ścieków z browarów podaje się zwykle w odniesieniu do hektolitra piwa, a nie do 1 m3. Zużycie wody w browarach niemieckich zawiera się w granicach 0,40,8 m3/hl piwa, natomiast ilość ścieków ze zrozumiałych względów (woda wchodzi w skład produktu) jest nieco mniejsza 0,250,6 m3/hl piwa. Przyjmuje się powszechnie, że ograniczenie ilości ścieków bardziej niż do 0,3 m3/hl grozi pogorszeniem jakości piwa. Średnia ilość ścieków obliczona dla 22 browarów niemieckich wyniosła 0,51
ogólnej ilości wody. Pozostałe trzy czwarte zużycia wody to ścieki umownie czyste, ujmowane w obieg [74].<br>Jednostkowe zużycie wody i ilości ścieków z browarów podaje się zwykle w odniesieniu do hektolitra piwa, a nie do 1 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;. Zużycie wody w browarach niemieckich zawiera się w granicach 0,40,8 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;/hl piwa, natomiast ilość ścieków ze zrozumiałych względów (woda wchodzi w skład produktu) jest nieco mniejsza 0,250,6 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;/hl piwa. Przyjmuje się powszechnie, że ograniczenie ilości ścieków bardziej niż do 0,3 m&lt;hi rend="upper"&gt;3&lt;/&gt;/hl grozi pogorszeniem jakości piwa. Średnia ilość ścieków obliczona dla 22 browarów niemieckich wyniosła 0,51
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego