Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
się je tylko do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców. Natomiast kwaśne i mało soczyste bardzo szybko się rozgotowują, dlatego robi się z nich przetwory. Największe zastosowanie mają odmiany o pośrednich własnościach, tzw. stołowe, jada się je na surowo, dodaje do potraw, a także przetwarza. Genetycy zmierzają do tego, aby hodować coraz wszechstronniejsze odmiany, o wielu zaletach uprawnych i kulinarnych.
Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejsze są ciasta: austriacki strudel oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i
się je tylko do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców. Natomiast kwaśne i mało soczyste bardzo szybko się rozgotowują, dlatego robi się z nich przetwory. Największe zastosowanie mają odmiany o pośrednich własnościach, tzw. stołowe, jada się je na surowo, dodaje do potraw, a także przetwarza. Genetycy zmierzają do tego, aby hodować coraz wszechstronniejsze odmiany, o wielu zaletach uprawnych i kulinarnych.<br>Wiele potraw z jabłkami weszło do kanonu sztuki kulinarnej. Najsłynniejsze są ciasta: austriacki strudel oraz angielska szarlotka, po raz pierwszy upieczona pod koniec XVIII wieku na cześć królowej Charlotte, żony króla Jerzego III. Popularne są jabłkowe nadzienia do pieczonego ptactwa i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego