Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
w mieszaninie odorantów (rozdz. 5).
Z gazami wentylacyjnymi z chlewni, obór i innych pomieszczeń, w których przebywają zwierzęta, wprowadzana jest do atmosfery tylko część odorantów związanych z hodowlą. Dominująca bywa emisja wtórna ze stert ściółki (ulegającej fermentacji beztlenowej), zbiorników gnojowicy albo pól uprawnych zasilanych naturalnym nawozem lub gnojowicą. W przypadkach hodowli prowadzonej na dużą przemysłową skalę ograniczanie uciążliwości tych źródeł i operacji jest problemem bardzo skomplikowanym, który nie będzie tu analizowany.
Poniżej problemy ocen zapachowej uciążliwości hodowli zilustrowano dwoma przykładami: hodowli brojlerów i norek.
10.4.2. Ferma kur
Zasięg zapachowej uciążliwości kurników przedstawiono na przykładzie dotyczącym hodowli 25 000 brojlerów
w mieszaninie odorantów (rozdz. 5).<br>Z gazami wentylacyjnymi z chlewni, obór i innych pomieszczeń, w których przebywają zwierzęta, wprowadzana jest do atmosfery tylko część odorantów związanych z hodowlą. Dominująca bywa emisja wtórna ze stert ściółki (ulegającej fermentacji beztlenowej), zbiorników gnojowicy albo pól uprawnych zasilanych naturalnym nawozem lub gnojowicą. W przypadkach hodowli prowadzonej na dużą przemysłową skalę ograniczanie uciążliwości tych źródeł i operacji jest problemem bardzo skomplikowanym, który nie będzie tu analizowany.<br>Poniżej problemy ocen zapachowej uciążliwości hodowli zilustrowano dwoma przykładami: hodowli brojlerów i norek.<br>&lt;tit&gt;10.4.2. Ferma kur&lt;/&gt;<br>Zasięg zapachowej uciążliwości kurników przedstawiono na przykładzie dotyczącym hodowli 25 000 brojlerów
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego