Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
Tomatyna występuje w pomidorach, zwłaszcza w niedojrzałych owocach. Związek ten może uszkadzać grzyby tylko przy pH i takie właśnie pH występuje w częściach zranionych. Dlatego też zielone pomidory mogą być porażane głównie przez te grzyby, które obniżają pH tkanki zranionej (np. Corticum rolfsii, Botrytis cinerea, Monilia fructigena lub mają enzymy hydrolizujące tomatynę do tomatydyny, np. Alternaria solani, rasa pomidorowa [55].
Tioniny lub ściślej f-tioniny stanowią niedawno poznaną grupę związków, które, jak się wydaje, mogą mieć duże znaczenie w reakcji obronnej roślin przeciwko patogenom. Są to zasadowe polipeptydy o masie cząsteczkowej około 15 kDa i z tego powodu nie są zaliczane
Tomatyna występuje w pomidorach, zwłaszcza w niedojrzałych owocach. Związek ten może uszkadzać grzyby tylko przy pH &lt;gap&gt; i takie właśnie pH występuje w częściach zranionych. Dlatego też zielone pomidory mogą być porażane głównie przez te grzyby, które obniżają pH tkanki zranionej (np. &lt;foreign lang="lat"&gt;Corticum rolfsii, Botrytis cinerea, Monilia fructigena&lt;/&gt; lub mają enzymy hydrolizujące tomatynę do tomatydyny, np. Alternaria solani, rasa pomidorowa [55].<br>Tioniny lub ściślej f-tioniny stanowią niedawno poznaną grupę związków, które, jak się wydaje, mogą mieć duże znaczenie w reakcji obronnej roślin przeciwko patogenom. Są to zasadowe polipeptydy o masie cząsteczkowej około 15 kDa i z tego powodu nie są zaliczane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego