Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.
Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie i soczyste, umownie zwane deserowymi, jada się głównie na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je tylko do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców. Natomiast kwaśne i mało soczyste bardzo
rosną i owocują prawie wszędzie, choć najłatwiej uprawia się je w strefach umiarkowanych i chłodnych. Owoce dojrzewają od wczesnego lata do późnej jesieni (wyróżnia się odmiany letnie, jesienne i zimowe). Przechowywane w odpowiednich warunkach, nie tracą swych walorów smakowych i odżywczych nawet przez dziesięć miesięcy.<br>Wyjątkowe jest także bogactwo odmian jabłek - ponad dziesięć tysięcy. Różnią się one nie tylko wielkością, kształtem i barwą, ale także smakiem oraz aromatem. Twarde, słodkie i soczyste, umownie zwane deserowymi, jada się głównie na surowo. Rozgotowują się wolno, więc dodaje się je tylko do potraw, które powinny zawierać kawałki owoców. Natomiast kwaśne i mało soczyste bardzo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego