Typ tekstu: Książka
Autor: Jankiewicz Leszek S.
Tytuł: Regulatory wzrostu i rozwoju roślin
Rok: 1997
aminokwasów. Rozwojowi reakcji nadwrażliwości na tego grzyba towarzyszyło wytwarzanie się odporności w całej roślinie na właściwego pasożyta, którym jest Phytophtora parasitica var. nicotianae [6], (rozdz. 4.8).
W badaniach nad patogenicznością bakterii dokonano znacznego postępu dzięki wyizolowaniu harpiny - wywoływacza reakcji nadwrażliwości powodowanej u tytoniu przez Erwinia amylovora, sprawcę zarazy ogniowej jabłoni i grusz. Harpina jest
białkiem odpornym na wysoką temperaturę, ale wysoce wrażliwym na proteinazę. W białku tym oznaczono sekwencję aminokwasów. Określono także geny odpowiedzialne za jego wytwarzanie. Okazało się, że harpina decyduje o patogeniczności bakterii w stosunku do roślin żywicielskich. Bakterie z rodzajów Erwinia, Pseudomonas i Xanthomonas, które nie wytwarzają
aminokwasów. Rozwojowi reakcji nadwrażliwości na tego grzyba towarzyszyło wytwarzanie się odporności w całej roślinie na właściwego pasożyta, którym jest &lt;foreign lang="lat"&gt;Phytophtora parasitica var. nicotianae&lt;/&gt; [6], (rozdz. 4.8).<br>W badaniach nad patogenicznością bakterii dokonano znacznego postępu dzięki wyizolowaniu harpiny - wywoływacza reakcji nadwrażliwości powodowanej u tytoniu przez &lt;foreign lang="lat"&gt;Erwinia amylovora&lt;/&gt;, sprawcę zarazy ogniowej jabłoni i grusz. Harpina jest <br>białkiem odpornym na wysoką temperaturę, ale wysoce wrażliwym na proteinazę. W białku tym oznaczono sekwencję aminokwasów. Określono także geny odpowiedzialne za jego wytwarzanie. Okazało się, że harpina decyduje o patogeniczności bakterii w stosunku do roślin żywicielskich. Bakterie z rodzajów &lt;foreign lang="lat"&gt;Erwinia, Pseudomonas i Xanthomonas&lt;/&gt;, które nie wytwarzają
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego