Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
jeszcze gotować na parze do miękkości, około 30 minut. Na koniec należy dodać masła albo oleju i dokładnie wymieszać, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem.
Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. Najsłynniejsze kuskusy można zjeść w Fezie i Marrakeszu - centrach gastronomicznych Maroka. Kaszę, zgodnie z tradycją, podaje się z gulaszem z jagnięciny, wołowiny, cielęciny albo kurczaka, z dodatkiem warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki i ciecierzycy (tę ostatnią można zastąpić grochem albo bobem), oraz przypraw: czosnku, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanej papryki. Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren. Zwykle
jeszcze gotować na parze do miękkości, około 30 minut. Na koniec należy dodać masła albo oleju i dokładnie wymieszać, żeby każde ziarenko było pokryte tłuszczem.<br>Kuskus to narodowa potrawa Marokańczyków. Najsłynniejsze kuskusy można zjeść w Fezie i Marrakeszu - centrach gastronomicznych Maroka. Kaszę, zgodnie z tradycją, podaje się z gulaszem z jagnięciny, wołowiny, cielęciny albo kurczaka, z dodatkiem warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki i ciecierzycy (tę ostatnią można zastąpić grochem albo bobem), oraz przypraw: czosnku, gałki muszkatołowej, imbiru, sproszkowanej papryki. Ciecierzyca nadaje gulaszowi smak orzechów i charakterystyczny aromat, niezależnie od tego, czy jest konserwowa (z puszki), czy w postaci wcześniej namoczonych ziaren. Zwykle
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego