Typ tekstu: Książka
Autor: Krzymowska-Kostrowicka Alicja
Tytuł: Geoekologia turystyki i wypoczynku
Rok: 1997
o substancjach chemicznych występujących w powietrzu, z drugiej zaś kontrolują wraz z receptorami smakowymi jakość pokarmu. Informacje uzyskane przez receptory węchowe są następnie analizowane w określonej części mózgu, gdzie też następuje ich ocena. Bodźce węchowe docierające do analizatorów mózgowych są przetwarzane we wrażenia o charakterze emocjonalnym (przykre - przyjemne) i dopiero jako takie stają się źródłem reakcji organizmu w stosunku do chemicznych właściwości otoczenia. W odróżnieniu od większości gatunków zwierzęcych, dla których zmysł węchu ma znaczenie decydujące o możliwościach przeżycia, dla ludzi ma on charakter uzupełniający informacje uzyskiwane przez zmysł wzroku. Chemoreceptory węchowe są więc u człowieka słabiej rozwinięte. Niedorozwój zmysłu węchu wyraża
o substancjach chemicznych występujących w powietrzu, z drugiej zaś kontrolują wraz z receptorami smakowymi jakość pokarmu. Informacje uzyskane przez receptory węchowe są następnie analizowane w określonej części mózgu, gdzie też następuje ich ocena. Bodźce węchowe docierające do analizatorów mózgowych są przetwarzane we wrażenia o charakterze emocjonalnym (przykre - przyjemne) i dopiero jako takie stają się źródłem reakcji organizmu w stosunku do chemicznych właściwości otoczenia. W odróżnieniu od większości gatunków zwierzęcych, dla których zmysł węchu ma znaczenie decydujące o możliwościach przeżycia, dla ludzi ma on charakter uzupełniający informacje uzyskiwane przez zmysł wzroku. Chemoreceptory węchowe są więc u człowieka słabiej rozwinięte. Niedorozwój zmysłu węchu wyraża
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego