Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki), 3/4 szklanki śmietany 36-procentowej, 1 pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz
Bazylię umyć i posiekać. Pomidory umyć i rozdrobnić. Cebule obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i ziemniaki na jasnozłoty kolor. Wlać rosół i gotować około 10 min. Dodać pomidory i gotować 20 min. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
Śmietanę ubić mikserem, wymieszać z pozostałą bazylią i kłaść po 1 łyżce na każdą porcję zupy.
Podawać z grzankami lub pieczywem.

Zupa koperkowa z kładzionymi
szklanki rosołu drobiowego (może być z kostki), 3/4 szklanki śmietany 36-procentowej, 1 pęczek bazylii, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz<br>Bazylię umyć i posiekać. Pomidory umyć i rozdrobnić. Cebule obrać i drobno posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać oliwę, podsmażyć cebulę i ziemniaki na jasnozłoty kolor. Wlać rosół i gotować około 10 min. Dodać pomidory i gotować 20 min. Zupę zmiksować i przetrzeć przez sito. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.<br>Śmietanę ubić mikserem, wymieszać z pozostałą bazylią i kłaść po 1 łyżce na każdą porcję zupy.<br>Podawać z grzankami lub pieczywem.<br><br>&lt;tit&gt;Zupa koperkowa z kładzionymi
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego