Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
jodły, rzadziej świerku, dodając ozdobną rączkę. Właśnie ją zdobiono, kształtując sylwetę, formując ażury - dwa lub trzy otwory na palce. Podhalańskie czerpaki miały ucha pionowe, zakończone ślimacznicą (baranie rogi). W Beskidzie Śląskim rączka była długa, na końcu podwinięta do dołu, obficie zdobiona ryzowanym, geometrycznym ornamentem. Śląskie czerpaki dekorowano rzeźbionymi sylwetami ptaków, jeleni, niedźwiedzia. Zdobiono także rękojeści łyżek i dużych warząchwi. Dla pasterza zdobiony sprzęt stanowił nie tylko znak tożsamości, ale i źródło satysfakcji.
Ornamentowano także naczynia (wykonywane przez bednarzy), służące do przenoszenia i przechowywania mleka bądź żętycy: konewki, dzbany, skopce, baryłeczki. "Cienkie klepki naczynia miewały zdobienia wykonane przeważnie za pomocą techniki stempelkowej
jodły, rzadziej świerku, dodając ozdobną rączkę. Właśnie ją zdobiono, kształtując sylwetę, formując ażury - dwa lub trzy otwory na palce. Podhalańskie czerpaki miały ucha pionowe, zakończone ślimacznicą (baranie rogi). W Beskidzie Śląskim rączka była długa, na końcu podwinięta do dołu, obficie zdobiona ryzowanym, geometrycznym ornamentem. Śląskie czerpaki dekorowano rzeźbionymi sylwetami ptaków, jeleni, niedźwiedzia. Zdobiono także rękojeści łyżek i dużych warząchwi. Dla pasterza zdobiony sprzęt stanowił nie tylko znak tożsamości, ale i źródło satysfakcji. <br>Ornamentowano także naczynia (wykonywane przez bednarzy), służące do przenoszenia i przechowywania mleka bądź żętycy: konewki, dzbany, skopce, baryłeczki. &lt;q&gt;"Cienkie klepki naczynia miewały zdobienia wykonane przeważnie za pomocą techniki stempelkowej
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego