Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 35
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
gulaszowa ostra jak pani Kowalska 7 zł, żur braci Kiemliczów (inaczej żur Cnoty) z białą kiełbasą 6 zł.
Ale najlepsze dopiero przed nami, drodzy moi. Dania główne to m.in.: żeberka z kuchni Oleńki - 2,5zł/10 dkg (jest jasne, że Oleńka przychodziła na szałas bacy Kmicica, lecz grzeszyła z juhasem Soroką i braćmi Kiemliczami), schabowy - przysmak K. Gustawa (ten ci odwoził mleko z szałasu do mleczarni w Kiejdanach) - 12 zł, golonko godne samego pana Zagłoby 3 zł za 10 dkg, szaszłyk barani podle receptury Radziwiłłów (ich konflikt z Babiniczem dotyczył wysokości cen na baraninę) 15 zł, pyszna wątróbka pana Skrzetuskiego
gulaszowa ostra jak pani Kowalska 7 zł, żur braci Kiemliczów (inaczej żur Cnoty) z białą kiełbasą 6 zł.<br>Ale najlepsze dopiero przed nami, drodzy moi. Dania główne to m.in.: żeberka z kuchni Oleńki - 2,5zł/10 dkg (jest jasne, że Oleńka przychodziła na szałas bacy Kmicica, lecz grzeszyła z juhasem Soroką i braćmi Kiemliczami), schabowy - przysmak K. Gustawa (ten ci odwoził mleko z szałasu do mleczarni w Kiejdanach) - 12 zł, golonko godne samego pana Zagłoby 3 zł za 10 dkg, szaszłyk barani podle receptury Radziwiłłów (ich konflikt z Babiniczem dotyczył wysokości cen na baraninę) 15 zł, pyszna wątróbka pana Skrzetuskiego
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego