Liście biedrzeńca umyć, sparzyć wrzącą wodą, osaczyć Pozostałe liście umyć, posiekać, wymieszać z oliwą. Dobrać obrane ze skorupek jaja i korniszony pokrajane w bardzo drobną kostkę. Do ziół z olejem lub oliwą dodać musztardę, szczypiorek, wymieszać z jajami i korniszonami. Przyprawić do smaku.<br><tit>SAŁATKA "PALOMA"</><br><hi rend="italic"> Puszka konserwowej kukurydzy albo cztery kaczany młodej kukurydzy, średni seler, strąk czerwonej i strąk zielonej papryki, jedna średnia cebula, 2 łyżki oliwy lub oleju, sok z cytryny, sól, pieprz, szczypta cukru</>.<br> Kukurydzę odsączyć z zalewy (lub ugotować i obrać). Seler umyć , obrać, pokrajać w nieduże słupki, lekko skropić cytryną, paprykę pokrajać w pasemka, cebulkę drobno posiekać