Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy farmaceutyczne
Rok: 2003
ilościach, aby na danym etapie życia zaspokajać zmieniające się zapotrzebowanie organizmu.
Aby osiągnąć ten cel, godnych przypomnienia jest kilka podstawowych rad:
Ograniczyć (szczególnie przy nadwadze) spożycie wysoko oczyszczonych produktów zbożowych: białego pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.
Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego przebiegające z zaburzeniami trawieni tłuszczów, białek i węglowodanów.
Zmniejszyć spożycie
ilościach, aby na danym etapie życia zaspokajać zmieniające się zapotrzebowanie organizmu.<br>Aby osiągnąć ten cel, godnych przypomnienia jest kilka podstawowych rad:<br>Ograniczyć (szczególnie przy nadwadze) spożycie wysoko oczyszczonych produktów zbożowych: białego pieczywa, makaronów, słodyczy, wyrobów cukierniczych oraz innych pokarmów bogato węglowodanowych, np.: ziemniaków. Węglowodany powinny stanowić do 50% dobowego zapotrzebowania kalorycznego.<br>Zwiększyć spożycie produktów wysoko błonnikowych, np.: ciemnego pieczywa, grubych kasz, otrąb oraz warzyw i owoców. Postępowanie takie zapobiega zaparciom. Ta częsta przypadłość m skomplikowany mechanizm. Podstawową jej przyczyna bywa najczęściej ubogo błonników dieta. Czasem zaparciom towarzyszą zaburzenia czynnościowe przewodu pokarmowego przebiegające z zaburzeniami trawieni tłuszczów, białek i węglowodanów.<br>Zmniejszyć spożycie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego