Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Życie Warszawy
Nr: 20.12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2001
smaczna jest kuchnia trydencka, w której mieszają się tradycje włoskie z austriackimi. Trzeba bowiem wiedzieć, że północne tereny regionu Trydentu do początku XX wieku były prowincją Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Stąd też język włoski przeplata się często z niemieckim, a na stołach obok makaronów, polenty, pizzy i risotta królują knedle, kapusta kiszona pod różnymi postaciami, kiełbasy, golonka i strudel jabłkowy. A wszystko to można popić tutejszym winem lub grappą. Stolicą całego regionu jest piękne, średniowieczne miasto Trydent, położone w dolinie rzeki Adygi. Będąc w jego okolicach warto wstąpić do miasta i zwiedzić katedrę Duomo, w której w XVI w. odbyły się trzy
smaczna jest kuchnia trydencka, w której mieszają się tradycje włoskie z austriackimi. Trzeba bowiem wiedzieć, że północne tereny regionu Trydentu do początku XX wieku były prowincją Cesarstwa Austro-Węgierskiego. Stąd też język włoski przeplata się często z niemieckim, a na stołach obok makaronów, <orig>polenty</>, pizzy i risotta królują knedle, kapusta kiszona pod różnymi postaciami, kiełbasy, golonka i strudel jabłkowy. A wszystko to można popić tutejszym winem lub <orig>grappą</>. Stolicą całego regionu jest piękne, średniowieczne miasto Trydent, położone w dolinie rzeki Adygi. Będąc w jego okolicach warto wstąpić do miasta i zwiedzić katedrę Duomo, w której w XVI w. odbyły się trzy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego