Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Tygodnik Podhalański
Nr: 27
Miejsce wydania: Zakopane
Rok: 1999
pięć niewielkich kotlecików, oprószonych śladowo przednią mąką. Każdy kotlet wykrojony był w taki sposób, aby wystawała z niego równo ucięta część żeberka, które w końcowej fazie spożywania służyło za wygodny uchwyt do wysysania resztek sosu. W chrupiącej skórce czuć było delikatny aromat jagnięciny, za tę woń właśnie taka cena! Osiem klusek śląskich oblano aksamitną polewą pieczeniową, coś na smak bérnaise, a na koniec wzbogacono ją kawałkiem masła czosnkowo-estragonowego. Pycha! Do takiego superzestawu dołączyła zielona sałata z sosem vinegretté, który wyszedł, jakom zdrów na umyśle, spod nietuzinkowej ręki. Ten francuski sos sałatkowy miał świetną konsystencję - był w części podobny do galaretki
pięć niewielkich kotlecików, <orig>oprószonych</> śladowo przednią mąką. Każdy kotlet wykrojony był w taki sposób, aby wystawała z niego równo ucięta część żeberka, które w końcowej fazie spożywania służyło za wygodny uchwyt do wysysania resztek sosu. W chrupiącej skórce czuć było delikatny aromat jagnięciny, za tę woń właśnie taka cena! Osiem klusek śląskich oblano aksamitną polewą pieczeniową, coś na smak <foreign>bérnaise</>, a na koniec wzbogacono ją kawałkiem masła czosnkowo-estragonowego. Pycha! Do takiego <orig>superzestawu</> dołączyła zielona sałata z sosem <foreign>vinegretté</>, który wyszedł, jakom zdrów na umyśle, spod nietuzinkowej ręki. Ten francuski sos sałatkowy miał świetną konsystencję - był w części podobny do galaretki
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego