Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przegląd Wojsk Lądowych
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
w sekcji materiałowej oddziału (brygady). Żywność jest dowożona z kompanii zaopatrzenia brygady (pułku) raz na dobę, pod koniec dnia walki lub raz na dwa dni.
Dowódca kompanii jest zobowiązany zorganizować przyjęcie transportu z żywnością i posiłku. Powiadamia on dowódców plutonów o miejscu i czasie rozwinięcia kompanijny punkt żywienia oraz o kolejności i sposobie pobierania posiłków. Posiłki mogą być pobierane indywidualnie, grupowo lub przez wyznaczonych dyżurnych żołnierzy. Dyżurni przenoszą posiłki w termosach do poszczególnych plutonów i drużyn, rowów strzeleckich (okopów) oraz bezpośrednio na stanowiska ogniowe wozów bojowych i artylerii. Do termosów należy wlewać posiłki gorące bezpośrednio po ugotowaniu. W niektórych wypadkach mogą
w sekcji materiałowej oddziału (brygady). Żywność jest dowożona z kompanii zaopatrzenia brygady (pułku) raz na dobę, pod koniec dnia walki lub raz na dwa dni.<br>Dowódca kompanii jest zobowiązany zorganizować przyjęcie transportu z żywnością i posiłku. Powiadamia on dowódców plutonów o miejscu i czasie rozwinięcia kompanijny punkt żywienia oraz o kolejności i sposobie pobierania posiłków. Posiłki mogą być pobierane indywidualnie, grupowo lub przez wyznaczonych dyżurnych żołnierzy. Dyżurni przenoszą posiłki w termosach do poszczególnych plutonów i drużyn, rowów strzeleckich (okopów) oraz bezpośrednio na stanowiska ogniowe wozów bojowych i artylerii. Do termosów należy wlewać posiłki gorące bezpośrednio po ugotowaniu. W niektórych wypadkach mogą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego