Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
chronione patentami lub nie są ujawniane. Z lakonicznych informacji producentów wynika, że stosowane są przede wszystkim produkty pochodzenia naturalnego - zwykle ekstrakty z surowców roślinnych, na przykład olejki eteryczne z wybranych gatunków drzew australijskich i innych .
Ekstrakty z surowców roślinnych są wieloskładnikowymi mieszaninami związków chemicznych - zawierają obok siebie substancje zapachowe, związki kompensujące zapach innych odorantów, dezynfekujące, powierzchniowo czynne oraz chemicznie reaktywne wobec zanieczyszczeń powietrza.
Związkami decydującymi o charakterystycznym zapachu olejku są najczęściej połączenia tlenowe: estry, aldehydy, ketony, alkohole i fenole. Węglowodory -alifatyczne i aromatyczne - mają wyższe progi węchowej wyczuwalności. Najważniejsze spośród nich są terpeny, seskwiterpeny i diterpeny.
Receptury licznych preparatów nazywanych odświeżaczami
chronione patentami lub nie są ujawniane. Z lakonicznych informacji producentów wynika, że stosowane są przede wszystkim produkty pochodzenia naturalnego - zwykle ekstrakty z surowców roślinnych, na przykład olejki eteryczne z wybranych gatunków drzew australijskich i innych .<br>Ekstrakty z surowców roślinnych są wieloskładnikowymi mieszaninami związków chemicznych - zawierają obok siebie substancje zapachowe, związki kompensujące zapach innych odorantów, dezynfekujące, powierzchniowo czynne oraz chemicznie reaktywne wobec zanieczyszczeń powietrza.<br>Związkami decydującymi o charakterystycznym zapachu olejku są najczęściej połączenia tlenowe: estry, aldehydy, ketony, alkohole i fenole. Węglowodory -alifatyczne i aromatyczne - mają wyższe progi węchowej wyczuwalności. Najważniejsze spośród nich są terpeny, seskwiterpeny i diterpeny.<br>Receptury licznych preparatów nazywanych odświeżaczami
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego