Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
we Włoszech. Chociaż trunek ten pojawił się na rynku w XVIII wieku, to proweniencję ma starożytną. Zbliżony charakterem do słodkich wermutów był słynny likier Hipokratesa, przyrządzany z wina zaprawionego cynamonem, miodem oraz płatkami róż, fiołków i rozmaitymi wonnymi ziołami. Także starożytni Rzymianie słodzili swe znakomite wina miodem i przyprawiali aromatycznymi korzeniami oraz ziołami. Ów zabieg, poprawiający smak i zwiększający moc win, stosowany był na Półwyspie Apenińskim przez stulecia, a receptury przekazywano sobie w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Niektóre źródła za jednego z pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie
we Włoszech. Chociaż trunek ten pojawił się na rynku w XVIII wieku, to proweniencję ma starożytną. Zbliżony charakterem do słodkich wermutów był słynny likier Hipokratesa, przyrządzany z wina zaprawionego cynamonem, miodem oraz płatkami róż, fiołków i rozmaitymi wonnymi ziołami. Także starożytni Rzymianie słodzili swe znakomite wina miodem i przyprawiali aromatycznymi korzeniami oraz ziołami. Ów zabieg, poprawiający smak i zwiększający moc win, stosowany był na Półwyspie Apenińskim przez stulecia, a receptury przekazywano sobie w rodzinach z pokolenia na pokolenie. Niektóre źródła za jednego z pierwszych twórców właściwego wermutu uważają handlarza win z Turynu, Antonio Carpano, który podobno zaczął sprzedawać produkowane przez siebie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego